BierBrandingBusinessOndernemenGASTCOLLEGE PITCH TIPS VAN BEERWARE

15 februari 2018by BEERWARE.NL0

Vandaag hebben Jordi en Rob van het Beerware team een gastcollege betreft pitch tips gegeven op het Grafisch Lyceum Rotterdam(GLR). Wat hebben ze nou precies verteld? Dat vind je uit in dit artikel.

In het gastcollege werd verteld over het ondernemerschap en wat hier nou allemaal bij kwam kijken. Alle ogen en haken van het vak. Maar er werd een nadruk gelegd op communicatie en dan eigenlijk het pitchen. Zo hebben ze vijf tips meegegeven aan de studenten van het GLR en deze tips willen ze ook graag doorgeven aan jou. Dus hier een opsomming van de vijf pitch tips.

Tip 1: Begin je pitch met een leuke anekdote.

Begin je pitch met een leuke anekdote of een ander interessants iets om de aandacht van je luisteraar mee te trekken. De eerste aanspreking is zo’n cruciaal moment, je kan er de aandacht van je luisteraar mee pakken of je kunt hem volledig kwijtraken. Bedenk dus van te voren een leuke anekdote waar je mee kunt beginnen!

Tip 2: Vertel nooit je functie binnen het bedrijf.

Vertel nooit je functie binnen het bedrijf in je pitch. Als je dit echt wilt doen doe het dan nadat je klaar bent met je verhaal.
Zodra jij je functie verteld binnen het bedrijf zullen mensen meteen een oordeel trekken, bijvoorbeeld “oh, hij is maar een web developer” of “pff, de eigenaar, wat een opschepper”. Dit zijn zaken die je makkelijk kunt voorkomen door niet je functie te vertellen binnen je pitch.

Tip 3: Oefen je pitch!

Oefen, oefen, oefen! Het kan niet vaak genoeg gezegd worden maar oefen alsjeblieft gewoon je pitch. Doe het voor een vriend(in), ouder, collega of des nood de spiegel. Hoe vaker jij oefent hoe minder de kans is dat je zult stotteren tijdens het pitchen zelf en dingen verteld die je helemaal niet wilde vertellen maar toch per ongeluk vertelde omdat je in de stress schoot…

Tip 4: Maak geen vaste tekst die je wilt zeggen.

Maak geen vaste tekst die je wilt zeggen. Als je van te voren een vaste tekst maakt die je gaat zeggen word je net een soort van robot. Je leest een zin van een blaadje voor en dat is het. Vaak ga je dan een eentonige stem gebruiken en dat is ook niet prettig voor de luisteraar. Als je een vanuit je hart spreekt klinkt dit veel oprechter tegen over de luisteraar en dan heb je ook nog eens zelf ruimte om je verhaal hier en daar aan te passen.

Tip 5: Sluit je pitch af met een vraag.

Sluit je pitch af met een vraag. Door je pitch af te sluiten met een vraag schenk je niet alleen de luisteraar aandacht maar geef je de luisteraar ook een kans om in te haken op je verhaal. Hier komen vaak leuke gesprekken uit voort.

Nou dat waren de vijf tips, nu alleen nog maar toepassen in de praktijk. Ik hoop dat er een tip tussen zat die je daadwerkelijk kan gebruiken. Veel succes met pitchen en zet hem op! Als laatste geef ik graag nog een bonus tip: misschien helpt een biertje voordat je de pitch in gaat wel(geen gegarandeerd succes.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × een =

Je winkelwagentje is leeg.