Beerware.nlExclusief bierSpeciaalbier drinken doe je zo.

3 oktober 2018by BEERWARE.NL0

In een razend tempo wordt het speciaalbier verkocht in supermarkten, horeca en slijterijen. Maar een speciaalbier is toch even wat anders als een pilsje. Hoe drink je nu precies zo’n speciaalbier?

Speciaalbier worstelt zichzelf in volle vaart naar de top van de bier wereld. De supermarkt schappen worden langzaam gevuld met lokale brouwsels en de horeca gelegenheden proberen met al hun macht de lekkerste speciaalbieren op de tap te krijgen. Bij het drinken van een speciaalbier komen er een aantal dingen kijken. Zo is de smaak veel unieker, het is ambachtelijk gebrouwen en komt vaak in een mooier glas.

Het juiste glas

Beginnend bij het begin, een bierglas kiezen die bij jouw speciaalbier past. Heb je toevallig een glas van het merk bier dat je gaat drinken? Top! Gebruik dat glas gewoon. Heb je dat niet? Jammer maar er is vast een ander passend glas.

Het is vooral belangrijk dat het glas de juiste vorm heeft en schoon is. En dan bedoel ik echt schoon. Als het bierglas niet helemaal schoon is zal er geen mooie schuimkraag ontstaan tijdens het schenken. Probeer je bierglas altijd apart af te wassen nadat je klaar bent met drinken, zo kunnen er geen vuil resten van andere vaat in je glas terecht komen. Na het afwassen hoef je hem alleen om te spoelen met warm water en op te laten drogen.

Voor de vorm die een bierglas moet hebben is een vrij simpele vuistregel. Hoe hoger het alcoholpercentage hoe korter en breder het glas mag zijn. Bij een laag alcoholpercentage zal het glas dus heel hoog en smal zijn.

Het inschenken

Gek genoeg begint het inschenken al voordat de kroon of kurk van de fles is. Hou de fles even tegen het licht en kijk of je een laagje gist op de bodem ziet liggen. Deze gist hoor je niet te drinken, niet iedereen is het daar over eens maar dat laten we even achterwegen. Mocht je extra pit aan je bier willen geven kan je de gist mee inschenken. Om deze gist op de bodem te laten liggen moet je beheerst schenken.

Ook is het belangrijk dat je speciaalbier op de juiste drinktemperatuur is. Op de fles staat meestal een schenk- of drinktemperatuur aangegeven. Probeer deze altijd aan te houden. Staat het niet op de fles dan kan je het bier schenken op een temperatuur gelijk aan het alcoholpercentage. Bijvoorbeeld een Artemis Blond bevat 7% alcohol en moet je schenken tussen de 7-9 graden Celsius.

Als je begint met schenken hou je het glas onder een hoek van 45 graden. Omdat we allemaal zeer hygiënisch zijn laten we het flesje niet op het glas rusten. We weten namelijk niet waar dat flesje allemaal is geweest. Hou het flesje 1 of 2 centimeter boven het glas en schenken maar. Probeer het bier in een constante flow uit het glas te laten komen.

Drinken

Na al het zweten en zwoegen kan je eindelijk beginnen met het ontdekken van je speciaalbier. Het visuele aspect van het bier is net zo belangrijk als de smaak. Kijk dus goed naar hoe het bier eruit ziet. Ruik vooral ook even aan het bier en probeer alvast wat smaken te plaatsen. Neem nu een normale slok van je bier, geen sipjes nemen dus. Ta-da je hebt alle onderdelen van een speciaalbier belevenis doorlopen.

Nu hoef je nog maar één ding te doen: genieten.

artemis_speciaalbier_drinken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 − twee =

Je winkelwagentje is leeg.