IPA bier:
het hopbommetje
dat aansloeg als
een bom

Als ik zeg ‘hop’ zeggen jullie ‘IPA’! Hop! …? Oké, dit werkt in een blog misschien toch niet zo goed als in het echt. Maar dat mag de pret niet drukken, want we gaan vandaag een boekje (of eigenlijk een paginaatje) opendoen over de mateloos populaire, hoppige bierstijl IPA. Broodjes aap worden ontkracht en weetjes gedeeld. Komt ie dan he!

Wat is IPA bier?

Laten we bij de basis beginnen. Want wat is IPA bier nou eigenlijk precies? Dat IPA staat voor India Pale Ale hoeven we jou hopelijk niet meer te vertellen. Maar dat deze bierstijl niet uit India maar uit Engeland komt, had je misschien niet verwacht. De smaak van IPA herken je uit duizenden en als je IPA zegt, zeg je hop. De hoeveelheid hop zorgt voor de bekende bittere en, afhankelijk van de hopsoort, bloemige en fruitige smaak.

Waar komt IPA bier vandaan?

Tijd voor een klein geschiedenislesje. Zoals we al zeiden, vindt IPA haar oorsprong in Engeland. Het verhaal gaat dat in de koloniale tijd bier vanuit Engeland verscheept werd naar India, zodat de in India gestationeerde Britten zo ver van huis toch nog een slokje Engeland kon proeven. De zeereis duurde alleen meer dan vier maanden en dat overleefde het bier niet. Gelukkig kwamen de Britten met het bloody genius idee om meer hop aan het bier toe te voegen. Hop heeft een conserverende werking, waardoor zwaarder gehopt bier langer goed blijft. En hop; a star was born!

Zoals we al zeiden: zo gaat het verhaal. Eigenlijk voegden Britse brouwers extra hop toe aan alle bieren die naar India verscheept werden. De Britse soldaten in India dronken vooral andere bieren, zoals porters. De benaming IPA werd pas later verzonnen en het werd vooral gedronken door rijkere in India wonende Britten.

Welke soorten IPA zijn er?

10 jaar geleden werd je nog raar aangekeken als je in de kroeg om een IPA’tje vroeg, maar tegenwoordig heb je ze zelfs in de supermarkt voor het uitkiezen. Er worden inmiddels talloze IPA-soorten gebrouwen. De ‘ouderwetse’ IPA wordt steeds minder populair en moet plaats maken voor allerlei nieuwe varianten. En die gaan we echt niet allemaal bespreken, want dan ben je morgen nog aan het lezen. We pikken er vijf bekende soorten uit.

Session IPA

Een lichte versie van de IPA, voor als je het een beetje rustig aan wil doen of al genoeg in je mik hebt. Door het lage alcoholpercentage (onder de 5%) ideaal voor lange stranddagen en zwoele zomernachten. Een goede Session IPA is fris en doordrinkbaar, maar toch spannend van smaak.

Black IPA (BIPA)

Het zal je niet verbazen: de Black IPA (BIPA voor intimi) is de donkere versie van een IPA. De Amerikanen noemen het Cascadian Dark Ale, aangezien ‘Pale’ en ‘Black’ eigenlijk tegenstrijdig zijn. Het hop dat in deze bierstijl gebruikt wordt, komt uit het Cascadegebergte aan de westkust van VS, waar de rivier de Cascade stroomt en veel Indianenstammen woonden. 

De zwarte kleur heeft dit bier te danken aan het gebruik van geroosterd mout, en dan met het karakteristieke aroma dat je gewend bent van IPA. Verwacht een combinatie van hop- en koffiebitter, met vaak ook tonen van pure chocolade. Perfect voor bij een barbecue in combinatie met krachtige smaken van gekruid vlees en vis of een lekker stuk pittige kaas.

New England IPA (NEIPA)

Hang je bloemenkrans maar om je nek en zoek een lekker plekje in de tuin of op je balkon, want met een NEIPA haal je tropische sferen in huis. Met de nadruk op fruitige hoparoma’s en met een licht bittere afdronk waan je je met een goede NEIPA in je handen zo op een tropisch eiland. De NEIPA is troebel en fruitig, soms lijkt het bijna alsof je een smoothie aan het drinken bent. Tijdens het brouwproces wordt het laatste druppeltje fruitigheid uit de hop geperst. NEIPA komt uit de oostkust van de VS (East Coast IPA). Haar tegenhanger is de West Coast IPA, die helder en bitterder is gebleven.

Double IPA (DIPA) & Triple IPA

Hop, hoppig, hoppigst. De Double IPA (goede vrienden mogen DIPA zeggen) is gewoon een IPA, maar dan met nog meer hop. En we hoeven je als het goed is inmiddels niet meer uit te leggen dat dit zorgt voor meer bitterheid. Ook heeft een DIPA over het algemeen een hoger alcoholpercentage (tussen de 8 en 12 %). Deze stijl is aan het veranderen. Misschien heb je de termen Double Dry Hopped IPA (DDG DIPA) en Double NEIPA weleens voorbij zien komen. Bij dry hopping worden extra aromatische oliën uit hop in bier opgelost, wat resulteert in juicy, troebele fruithopbommen. 

Je raadt het misschien al: de Triple IPA is nog een tandje extra. Nóg meer hop en een hoog alcoholpercentage. Voor de diehard hoplover.

Combineren kan je leren

Welk eten past het beste bij IPA? Een vraag die makkelijk gesteld is, maar iets minder makkelijk te beantwoorden. Met de talloze verschillende soorten IPA zijn er ook talloze gerechten waar IPA goed bij past. Maar hoe weet je nou welke IPA je moet kiezen bij welk gerecht? De vuistregel: bij intense bieren passen vaak ook intense gerechten. Anders heb je de kans dat de smaak van je gerecht overschaduwd wordt door de smaak van je bier. En dat zou zonde zijn (tenzij je huisgenoot echt niet kan koken)!

Wat ook goed is om te weten, is dat bitter zoet tempert en andersom. Dus als je een donut zou combineren met een IPA, zal de donut minder zoet smaken. Zout daarentegen zorgt ervoor dat de bitters zachter worden, waardoor je de andere smaken in het bier beter gaat proeven. IPA smaakt dus ook erg lekker bij veel kazen. Ik zou zeggen: duik de keuken in en ga lekker experimenteren met verschillende smaakcombinaties. De mogelijkheden zijn eindeloos!

IPA bier kopen

© Copyright by BEERWARE.NL | KVK: 71219943. | BTW: 858629094B01.

Ben je 18 jaar of ouder? Even controleren...

Pssst.. Wil jij 10% korting?

Laat je e-mailadres achter en ontvang een kortingscode voor je eerste bestelling. We houden je via de mail op de hoogte van de nieuwste speciaalbieren en vetste acties!